[...] jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] orzechy włoskie 2%, orzechy pekan 2%, stabilizatory: guma guar, karagen. W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 g). Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu [...]
[...] cholesterolu lub po prostu są ciekawe efektów, a przy okazji uwielbiają warzywa. Najczęściej zadawane pytania Czy wegańskie potrawy są zawsze bezglutenowe? Nie. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie jest to składnik pochodzenia zwierzęcego, więc kwalifikuje się jako wegański, jednak wymienione produkty będą go [...]
[...] niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W [...]
W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]
[...] Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i bardzo wrażliwe białko C-reaktywne (hs-CRP), u osób ze schorzeniami, o których wiadomo, że zwiększają stan zapalny w organizmie, jak osoby z cukrzycą typu 2. Czekolada dla poprawy nastroju [...]
Doczekaliśmy czasów, w których bycie na diecie, nie jest już kojarzone z monotonią i niejakimi smakowo posiłkami. Moda na bycie fitness zmotywowała producentów do prawdziwej "wojny" o gusta i wrażenia smakowe klientów. Bycie na diecie bywa trudne tylko wtedy, gdy trudno utrzymać się w jej założeniach lub gdy pokusa na słodycze bierze górę. Osoby [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] czekolady, są niesamowicie kruche, idealnie pasują, jako poczęstunek i dodatek do wypijanej kawy. Mogą być również elementem naszego codziennego menu, gdyż wzbogacone są o białko WPC, dzięki czemu możemy również uzupełnić niedobory tego istotnego składnika w naszej diecie. Takie ciasteczka dzięki łatwości przenoszenia mogą być dla nas formą [...]
[...] wapnia oraz kalorii. Gorzka czekolada Prawdziwa czekolada bez cukru, z jak najwyższą zawartością kakao ma dobry wpływ na naszą sylwetkę. Jest bogata w magnez, tłuszcz oraz białko. 100 gramów tzw. prawdziwej czekolady dostarcza aż 500 kcal i jest ciekawym urozmaiceniem posiłków. Ser Tak, dobrze przeczytaliście, ser. Nabiał kojarzy nam się ze [...]
[...] tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał lub odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i sycący na długo posiłek. Chude mięso Jedzenie mięsa to świetny sposób na włączenie do diety dużej ilości białka, [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na białko. Ile białka potrzebujesz? Osoby prowadzące aktywny tryb życia, będące na redukcji czy chcące zbudować więcej mięśni, potrzebują więcej białka w diecie. Jego podaż [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] wysiłku można podać: 40-80 g węglowodanów (o szybkiej kinetyce, w tym może się znaleźć 10 g fruktozy) oraz 30-40 g protein (np. białka serwatkowego, WPC). Węglowodany i białko mają wpływ na odbudowę mięśni i wywołanie zjawiska superkompensacji (wzrostu osiągów). Referencje: Bernadine Ruiza G Ang I in. The Role of Fructose in Type 2 Diabetes [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]